Beyond Banking: Dreamchasers

Afgelopen weekend hebben Yellowtail-collega’s Florine Reinders en Daniël Rogulic meegedaan aan de Beyond Banking Hackathon van ABN AMRO. De hackathon werd georganiseerd in Sugar City , waar van vrijdag 18:00 uur tot zondag 16:00 uur hard gewerkt is aan nieuwe innovatie concepten voor de financiële dienstverlening. 

Samen met het team van MoneYou hebben Florine en Daniël gewerkt aan het concept “Dreamchasers”. Dit concept is een antwoord op de oververhitte woningmarkt waar starters op dit moment mee te maken hebben. Tegenwoordig moeten starters vaak zonder voorbehoud van financiering bieden op een huis om überhaupt in de running te blijven. Daarnaast moet je als starter in veel gevallen eigen geld in brengen.

Het doel van deze hackathon was om deze starters te helpen. De oplossing lag volgens het Dreamchasers team in een manier die het emotionele aspect van het vinden van een droomhuis combineert met het rationele aspect: kun je je droomhuis ook echt betalen?

Het Dreamchasers team bestond uit 7 leden waaronder developers, business/technisch analisten en markt-specialisten. Het team kwam al snel tot de conclusie dat starters baat hebben bij hulp in de oriëntatiefase. Het oriënteren op een woning moest gecombineerd worden met inzicht in de persoonlijke financiële gegevens.

Het concept richt zich daarom op het zoeken van een droomwoning in een bepaalde buurt. Allereerst worden de gegevens van de woning opgehaald, waaronder de koopprijs van de woning. Nadat deze gegevens zijn opgehaald wordt er gekeken of diegene de droomwoning ook daadwerkelijk kan betalen.

Florine Reinders: “Door middel van de Ockto-app halen we gegevens op bij verschillende bronnen waaronder: het UWV en de Belastingdienst. Met deze gegevens wordt de maximale hypotheek van de klant berekend. Daarnaast hebben we met een, speciaal voor de hackathon beschikbaar gestelde, API de transactiegegevens van de klant kunnen ophalen. Met deze transactiegegevens krijgen we inzicht in de eventuele extra spaarcapaciteit van de klant.”

Na het ophalen van deze gegevens krijgt de klant nogmaals het overzicht van de te koop staande huizen in de betreffende buurt te zien. Nu onderverdeeld in betaalbaarheid voor zijn/haar situatie:

  • Groen: Op dit moment betaalbaar & het bedrag dat hij/zij maximaal verantwoord kan bieden op de betreffende woning.
  • Oranje: op dit moment nog niet betaalbaar voor hem/haar, maar door maandelijks wat extra te sparen in de toekomst wel haalbaar.
  • Rood: Hij/zij moet nog lang sparen om deze woning te kunnen betalen.

Daniel Rogulic: “Met deze werkende oplossing geven we starters de tools om te bepalen of zij hun droomhuis kunnen betalen. Daarnaast geven we inzicht in wat je maximaal en verantwoord kunt bieden als je met 20 andere stellen in een appartement in Amsterdam staat.”

Benieuwd naar het concept? Klik hier voor de video.

Wil je meer informatie over dit concept?

Mail dan naar: freinders@yellowtail.nl of drogulic@yellowtail.nl

Actueel