Opiniestuk NRC live: Vertrouwen in het gebruik van brondata sleutel tot financiële zelfredzaamheid

PSD2 en de AVG zijn bedoeld om consumenten te beschermen tegen een te grote macht van de banken en om innovatie in de financiële sector te bevorderen. Maar consumenten moeten wel meer vertrouwen krijgen in het gebruik van brondata, zeggen Paul Janssen en Robert Harreman van fintechbedrijf Ockto.

Het uitzoeken van de meest geschikte hypotheek of levensverzekering is voor de meeste mensen niet direct hun grootste hobby. Dit heeft in het verleden de deur wijd opengezet voor ongewenste praktijken. Consumenten hebben op grote schaal financiële producten gekocht die niet passend waren en vaak veel te duur.

Een bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk de woekerpolis-affaire. Het op grote schaal aanbevelen van een hypotheek waarop de ‘onafhankelijk’ financieel adviseur de hoogste provisie kreeg, in plaats van de hypotheek die het meest geschikt was voor zijn klant, behoort ook tot de wanpraktijken uit het recente verleden. En nog steeds werkt een slecht geïnformeerde consument zelf in de hand dat hij een weinig transparant en te duur financieel advies krijgt.

Lees verder op NRC Live

Laatste nieuws