Adviseurs kunnen nu ook gegevens van Mijnpensioenoverzicht.nl geautomatiseerd met geldverstrekkers delen

Ketenpartners versnellen hypotheekaanvraagproces verder

Argenta, Aegon, Quion, De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, NHG, HDN en Ockto maken een verdere slag in het vereenvoudigen van een hypotheekaanvraag. De initiatiefnemers hebben nu ook gezorgd dat gegevens van Mijnpensioenoverzicht.nl (MPO) door adviseurs direct met geldverstrekkers gedeeld kunnen worden via het HDN-netwerk. Hierdoor gaat het aanvragen van een hypotheek nog sneller en eenvoudiger. Inmiddels is De Hypotheker ook op dit initiatief aangesloten. De komende maanden haken meerdere adviesketens en geldverstrekkers aan. 

Handmatig documenten aanleveren wordt verleden tijd
Begin dit jaar startte de pilot waarbij het mogelijk werd dat bij een hypotheekaanvraag de gegevens van het UWV en de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) via de Ockto Brondata Service ontsloten konden worden. Hiermee kwam het handmatig aanleveren van een werkgeversverklaring in veel gevallen te vervallen en hoefde de adviseur ook niet langer het IBL toetsinkomen vast te stellen. Met deze nieuwe uitbreiding hoeft nu ook het pensioenoverzicht niet langer handmatig aangeleverd te worden.

Sneller acceptatieproces
Door gebruik te maken van brondata in plaats van het toesturen van documenten verloopt een hypotheekaanvraag een stuk soepeler. De geldverstrekkers valideren gegevens uit de hypotheekaanvraag met behulp van data die zij via Ockto verkrijgen. Voor de consument en adviseur levert dit een betere ervaring op, omdat zij minder bewijstukken hoeven aan te leveren en het gehele proces sneller verloopt.

Verdere uitbreiding
Binnenkort worden ook gegevens uit Basisregistratie Personen, Basisregistratie Adressen en Gebouwen, Waardering onroerende zaken en eventuele studieschulden (DUO) digitaal gebruikt bij een hypotheekaanvraag.

Actueel