Private Lease anno 2020: onboarding volledig digitaal

Brondata zorgt voor minder fouten, tijdwinst en een basis voor geautomatiseerde controles.

2019 was een goed jaar voor de private leasemarkt. Het aantal private leaseauto’s steeg vorig jaar met 25,6%, aldus Nu.nl op basis van gegevens van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). Dit zou betekenen dat er ruim 38.000 private leasecontracten zijn afgesloten in 2019.

Dat zijn een hoop contracten, en ook een hoop papierwerk rondom het bijbehorende acceptatieproces. Zowel voor de consument als voor leasemaatschappijen. Anno 2020 kan dit ook anders. Alle benodigde informatie kan binnen 5 minuten binnen zijn door te werken met brondata.

Tijdverlies en frustratie wegnemen

Naast een groeiende omzet betekent de stijging in private leaseauto’s ook een verhoogde druk op acceptatie-afdelingen. De consument moet behoorlijk wat gegevens aanleveren en een (type)foutje is zo gemaakt. Het gevolg: veel verloren tijd door heen en weer gebel om het dossier alsnog compleet en kloppend te krijgen. Met de nodige ergernissen aan beide zijden bovendien. Voor een deel van de consumenten is dit zelfs reden om af te haken.

Doordat steeds meer data digitaal te ontsluiten is, vallen hier behoorlijke slagen te maken. Het resultaat: aanzienlijk minder menselijke fouten en een flink tijdwinst.

Brondata: actuele en betrouwbare data uit overheidsbronnen

Werken met brondata betekent werken met actuele en betrouwbare klantdata uit officiële overheidsbronnen. Softwareleverancier Ockto biedt hiervoor een app waarmee de consument zelf zijn gegevens ophaalt bij verschillende overheidsbronnen, zoals MijnOverheid, Basisregistratie Personen (BRP), het UWV en MijnPensioenoverzicht.

“In de hypothekenmarkt, huursector en bij kredietaanvragen is het werken met brondata via Ockto al een bewezen concept”, aldus Auke Dirkmaat, Sales Manager Ockto. “Ik merk in de praktijk dat er nu veel bedrijven uit de lease markt naar ons toekomen met betrekking tot digitale ontsluiting voor lease doeleinden”.

De opgehaalde brondata wordt door Ockto gestructureerd, zodat ze rechtstreeks in te lezen zijn in het softwarepakket van leasemaatschappijen. Joran Kroeke, Implementatie Manager bij Ockto: “Dit voorkomt niet alleen een hoop menselijke fouten bij het uploaden en invoeren van klantgegevens, maar biedt ook mogelijkheden voor automatische controles, waaronder directe definitieve acceptatie”.

Identificatie van de klant: veilig en AVG-compliant

Een veel voorkomend probleem bij het uitwisselen van identificatiedocumenten is dat de pasfoto en/of BSN zichtbaar is. Leasemaatschappijen zijn hierdoor veel tijd kwijt aan het onzichtbaar maken van deze gegevens én om het spoor van het niet AVG-compliant document te wissen.

Met de Ockto-app haalt de consument zijn gegevens op uit de Basisregistratie Personen middels zijn DigiD. De gegevens worden vervolgens aangeleverd zonder BSN-nummer. Door gebruik van DigiD wordt de onzekerheid over oneigenlijk gebruik van identificatiedocumenten teruggebracht naar een absoluut minimum.

Uitval BKR-toets terugbrengen naar 0

De verplichte BKR-toets wil nog wel eens uitvallen door een (schrijf)fout in de naam en het adres van de consument. De dataset van Ockto levert de exacte naam en zowel het huidige als het voorgaande adres. Zo kan de toets zuiver uit worden gevoerd en in één keer goed. Kroeke, zelf werkzaam geweest bij diverse leasemaatschappijen: “Door het werken met data uit de BRP weet je als ontvanger zeker dat de naam en het adres actueel zijn. Dit in tegenstelling tot andere oplossingen zoals iDIN. De data vanuit iDIN geeft immers slechts de NAW-gegevens op het moment van identificatie bij de bank.”.

Overeenkomst opstellen: correcte gegevens contractant gewaarborgd

Ook voor het opstellen van de overeenkomst zijn accurate gegevens van groot belang. Handmatig ingevulde persoons- en adresgegevens kunnen, bedoeld of onbedoeld, incorrectheden bevatten. Door te werken met brondata zorg je voor 100% kloppende contracten, zonder juridische risico’s.

Financiële acceptatie

Grote uitdaging bij de toetsing van het inkomen is de echtheidscontrole en betrouwbaarheid. Helaas komt fraude met loonstroken of werkgeversverklaring door de consument nogal eens voor. Met behulp van Ockto behoort dit tot het verleden. De UWV-data die wordt aangeleverd met Ockto levert zowel het bruto-inkomen uit loondienst als het soort dienstverband.

Dit bruto inkomen omgerekend naar netto inkomen mag reeds onder het Keurmerk Private Lease als inkomen worden gehanteerd bij het berekenen van de draagkrachtnorm. Ook is het aan de hand van de Nibud tabellen mogelijk de gemiddelde netto uitgaven van contractanten vast te stellen wanneer de samenstelling van het huishouden bekend is.

In de loop van dit jaar zal Ockto dankzij een PSD2-vergunning ook netto inkomsten en uitgaven kunnen leveren, waarmee de draagkrachtnorm zuiver berekend kan worden.

Wil je exact weten wat Ockto voor jouw lease propositie kan betekenen? Neem dan contact op met Auke Dirkmaat via 06 30 31 77 11 of adirkmaat@ockto.nl.

Actueel