Veelgestelde vragen

Met Ockto verzamel je jouw financiële gegevens op een veilige manier bij sites van de overheid waar deze gegevens al bekend zijn. Ockto begeleidt je langs deze websites. Bij ieder systeem log je in met jouw toegangsgegevens. Als je een partner hebt dan logt hij of zij ook in.

Ockto wordt aangeboden via een dienstverlener die een overeenkomst met Ockto heeft.
Deze dienstverlener kan een Ockto sessie starten. Ockto creëert dan een unieke QR-code voor die sessie. De dienstverlener toont deze QR-code op zijn website. Vanuit de Ockto app scant u deze QR-code. Ockto controleert via de QR-code om welke sessie het gaat en of die sessie nog geldig is.
Het is niet mogelijk om Ockto te gebruiken zonder dat een dienstverlener hiervoor een sessie heeft gestart.

Met Ockto verzamel je jouw financiële gegevens vanuit de bron. Dat heeft voordelen. 

1. Je bespaart tijd, omdat je nu niet je hele papieren administratie hoeft uit te pluizen;
2. Je bespaart tijd, omdat je de informatie niet handmatig hoeft in te typen;
3. Je maakt geen fouten bij het intypen; dat scheelt later veel gedoe;
4. Je vergeet niet per ongeluk die ene lening of pensioenaanspraak door te geven, waardoor je een beter advies krijgt en niet later alsnog allerlei informatie op papier moet aanleveren.

Ockto begeleidt je langs drie sites waar financiële gegevens over jouw huishouden beschikbaar zijn.

Deze informatie wordt door ons gecombineerd tot een financieel profiel van je huishouden. Je kunt eventueel met je partner inloggen om een totaalbeeld van het financieel profiel van je huishouden te krijgen.

1. Belastingdienst
Je haalt de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) op bij de belastingdienst. Hierin staan gegevens over jouw huishouden, inkomen, bezittingen en schulden. Dit is precies dezelfde informatie die ook al vooraf is ingevuld bij het doen van je jaarlijkse belastingaangifte. 

2. UWV
Bij het Uitvoeringsinstituut WerknemersVerzekeringen (UWV) haal je jouw actuele salaris op. Jouw werkgever moet iedere maand van jou als werknemer opgeven wat je hebt verdiend. Deze informatie is voor jou beschikbaar. 

3. Mijnpensioenoverzicht.nl
Je haalt al jouw pensioenaanspraken op bij Mijnpensioenoverzicht.nl. Alle pensioenuitvoerders zijn verplicht deze gegevens aan jou beschikbaar te stellen.

Ockto gaat uit van twee belangrijke principes: 

1. Jij zit aan het stuur en bepaalt zelf of je de opgehaalde informatie wilt doorsturen aan jouw financiële dienstverlener. 
2. Er wordt nooit informatie opgeslagen door Ockto. Zodra je Ockto stopt wordt alle informatie uit het Ockto platform verwijderd.
Ook nadat je de informatie hebt doorgegeven aan jouw financiële dienstverlener, blijft er geen informatie bewaard in het Ockto platform. 

Ockto is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Tevens voldoet Ockto aan de hoogste security eisen.

Let altijd op waar je apps zoals Ockto gebruikt. Het beste kun je gevoelige informatie niet opvragen op open netwerken, zoals een 3G of 4G verbinding of een wifi-netwerk in een restaurant. Dat geldt niet specifiek voor Ockto, maar bijvoorbeeld ook voor je bankieren app.

Dat is heel eenvoudig. Beëindig de sessie door de app op je telefoon te sluiten. Ockto bewaart geen gegevens van je.
Je kan op een later moment altijd weer opnieuw starten. Overigens wordt de sessie ook automatisch beëindigd als je de app een aantal minuten niet gebruikt

Jij moet bij iedere site steeds opnieuw inloggen. Het is voor anderen niet toegestaan om namens jou op deze sites in te loggen. En dus is dat ook binnen Ockto niet mogelijk. Ockto maakt het je wel gemakkelijker. Je kan aangeven dat Ockto jouw inlog-gegevens tijdens het proces voor je bewaart. Dat maakt het gebruik wat makkelijker. Bij de eerste site log je in, bij de volgende sites zijn jouw inlog gegevens alvast ingevuld.

Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

Actueel