Veelgestelde vragen

Met Ockto deel je makkelijk en veilig je persoonsgegevens. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek, huren van een woning, leasen van een auto of andere zaken. Ockto deelt alleen de gegevens die nodig zijn voor het betreffende proces. Niets meer en niets minder.

Je kunt je gegevens met Ockto aanleveren bij bedrijven die bij ons zijn aangesloten. Zij zullen je dan verzoeken de Ockto-app te downloaden en verbinding met de app te maken door de QR-code te scannen, of op de knop 'Begin' te tikken.

In de app log je in bij organisaties waar je met Ockto je persoonsgegevens gaat ophalen. Bijvoorbeeld door met DigiD in te loggen bij de Belastingdienst. Je gegevens worden verzameld en samengevoegd.

In de app zie je een overzicht van alle opgehaalde gegevens. Daarna geef je toestemming om jouw gegevens te delen en worden ze verstuurd.

Ockto gaat altijd veilig om met jouw gegevens. We versleutelen jouw gegevens, waardoor deze niet ongewenst ingezien kunnen worden.

Je kunt je gegevens met Ockto aanleveren bij bedrijven die bij ons zijn aangesloten. Zij zullen je dan verzoeken de Ockto-app te downloaden en verbinding met de app te maken door de QR-code te scannen, of op de knop 'Begin' te tikken. Deze QR-code zie je op de webpagina van jouw Ockto aanbieder.

Zit je al op je smartphone? Dan wordt er geen QR-code getoond maar kan met een druk op de knop worden begonnen met een Ockto-sessie.

Ockto zorgt ervoor dat je alle gegevens die nodig zijn voor het afsluiten van een product of dienst eenvoudig en veilig kan verzamelen en delen met de dienstverlener die deze nodig heeft.

Dit bespaart je veel tijd omdat:
• je nu niet je hele papieren administratie hoeft uit te pluizen
• je de informatie niet handmatig hoeft in te typen (met kans op foutjes)
• je geen (bijna geen) documenten hoeft te scannen
• je in 1 keer alle benodigde gegevens bij elkaar hebt en niks vergeet

Afhankelijk van de gegevens die je moet aanleveren leidt Ockto je langs een aantal overheidsbronnen, en eventueel je bank. Dit kunnen de volgende instanties zijn:

1. De Belastingdienst
Je haalt de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) op bij de belastingdienst. Hierin staan gegevens over jouw huishouden, inkomen, bezittingen en schulden. Dit is precies dezelfde informatie die ook al vooraf is ingevuld bij het doen van je jaarlijkse belastingaangifte.

2. Het UWV
Bij het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV) haal je actuele informatie op over werkgevers, soort dienstverband, salaris en eventuele uitkeringen. Je werkgever is verplicht deze informatie aan te leveren over je en deze gaat 5 jaar terug. Deze informatie is voor jou ook beschikbaar.

3. Mijnpensioenoverzicht.nl
Je haalt al jouw opgebouwde pensioenen op bij Mijnpensioenoverzicht.nl. Alle pensioenuitvoerders zijn verplicht deze gegevens aan jou beschikbaar te stellen zodat het voor jou helder is waar, welk en hoeveel pensioen is opgebouwd.

4. MijnOverheid
Via MijnOverheid verzamel je informatie vanuit de basisregistratie personen, het Kadaster, het WOZ-register maar ook MGI voor ZZP-ers (Mijn Geregistreerd Inkomen/IBRI) en RDW data (Voer- en vaartuigen, NAW en rijbewijs)

5. DUO
Via DUO verzamel je informatie over je genoten opleidingen, behaalde diploma’s en eventuele studieschulden.

6. Banktransacties
Door via de Ockto-app in te loggen op je eigen bankomgeving verzamel je informatie over je banktransacties. Deze banktransacties worden gecategoriseerd naar uitgaven en inkomsten, zoals vaste lasten, betaalde huur, alimentatie.

Jazeker, Ockto is veilig! Ockto gaat uit van twee belangrijke principes:

1. Jij zit aan het stuur en bepaalt zelf of je de opgehaalde informatie wilt doorsturen aan jouw financiële dienstverlener.

2. Er wordt geen informatie opgeslagen door Ockto. Zodra je de informatie hebt doorgegeven aan jouw financiële dienstverlener, blijft er geen informatie bewaard in het Ockto platform. Ook als je Ockto stopt wordt alle informatie uit het Ockto platform verwijderd.

Jouw hypotheekbemiddelaar kan je daarnaast vragen om jouw gegevens maximaal 90 dagen bij Ockto beschikbaar te houden. Daardoor kan een geldverstrekker jouw gegevens gebruiken voor het uitbrengen van een aanbod. Hiervoor word je in de Ockto app expliciet om toestemming gevraagd bij het versturen van de gegevens. Je hebt altijd de mogelijkheid om jouw toestemming voor het bewaren in te trekken. Je gegevens worden dan permanent verwijderd.

Ockto is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en staat onder toezicht van De Nederlandse Bank. Ockto voldoet aan de hoogste security eisen en is ISO27001 gecertificeerd.

Dat is heel eenvoudig. Beëindig de sessie door de app op je telefoon te sluiten. Ockto bewaart geen gegevens van je. Wil je op een later tijdstip alsnog een Ockto-sessie doen? Dan kan je deze op een later moment altijd weer opnieuw starten.

Overigens, de sessie wordt ook automatisch beëindigd als je de app een aantal minuten niet gebruikt. Wel zo veilig.

Bij ieder overheidsportaal dien je opnieuw in te loggen. Het is voor andere partijen niet toegestaan om namens jou op deze sites in te loggen. En dus is dat ook binnen Ockto niet mogelijk. Ockto maakt het je wel gemakkelijker. Je kan aangeven dat Ockto jouw inlog-gegevens tijdens het proces voor je bewaart. Dat maakt het gebruik wat makkelijker. Bij de eerste site log je in, bij de volgende sites zijn jouw inlog gegevens alvast ingevuld. Hoe vaak je moet inloggen is afhankelijk van de gegevens die je moet aanleveren.

Ockto heeft de voorwaarden voor het gebruik vastgelegd in de Algemene Voorwaardenen de Privacyverklaring Privacyverklaring Ockto.

Ja, Ockto is AVG-compliant. Persoonsgegevens die je met behulp van Ockto verzamelt bij overheidsorganisaties en financiële instellingen worden alleen doorgegeven na jouw toestemming.

Als je vragen hebt over hoe Ockto met je persoonsgegevens omgaat, welke persoonsgegevens van je door Ockto verwerkt worden of andere privacy-gerelateerde vragen, kun je contact opnemen met onze Functionaris Gegevensbescherming. Je kunt onze FG bereiken via het emailadres privacy@ockto.nl

Ockto slaat jouw informatie alleen gedurende het proces op, totdat de informatie is aangekomen bij de dienstverlener waarnaar je deze wilt versturen.

Zodra de verzending is afgerond, je de Ockto-app of je apparaat afsluit, of als je ons geen toestemming geeft om de gegevens te versturen, verwijderen wij alle door jou verzamelde persoonsgegevens.

Jouw hypotheekbemiddelaar kan je daarnaast vragen om jouw gegevens maximaal 90 dagen bij Ockto beschikbaar te houden. Daardoor kan een geldverstrekker jouw gegevens gebruiken voor het uitbrengen van een aanbod.
Hiervoor word je in de Ockto-app expliciet om toestemming gevraagd bij het versturen van de gegevens. Je ontvangt een notificatie op moment dat jouw gegevens door een geldverstrekker geraadpleegd worden. Je hebt altijd de mogelijkheid om jouw toestemming voor het bewaren in te trekken. Je gegevens worden dan permanent verwijderd.

Mocht je vinden dat Ockto je privacy schendt, dan kun je een klacht indienen bij onze Functionaris Gegevensbescherming. Je kunt onze FG bereiken via het emailadres privacy@ockto.nl Wij behandelen je klacht zo spoedig mogelijk en trachten binnen 30 dagen met een gepaste reactie op je klacht te komen. Mocht je je niet kunnen vinden in onze reactie, dan kun je een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Nee, Ockto kan je gegevens niet inzien. Deze worden versleuteld en kunnen alleen door de ontvangende partijen worden ingezien. Dit kan alleen met jouw expliciete toestemming.

Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

Actueel