Veelgestelde vragen

Met Ockto verzamel je jouw financiële gegevens op een veilige manier bij sites van de overheid waar deze gegevens al bekend zijn. Ockto begeleidt je langs deze websites. Bij ieder systeem log je in met jouw toegangsgegevens. Als je een partner hebt dan logt hij of zij ook in.

Ockto wordt aangeboden via een dienstverlener die een overeenkomst met Ockto heeft.
Deze dienstverlener kan Ockto-sessies aanbieden. Ockto creëert dan een unieke QR-code voor die sessie. De dienstverlener toont deze QR-code op zijn website. Je ontvangt bijvoorbeeld een email van je dienstverlener met een link naar deze QR-codepagina. Met de Ockto-app scan je deze QR-code. Ockto controleert via de QR-code om welke sessie het gaat en of die sessie nog geldig is.
Het is niet mogelijk om Ockto te gebruiken zonder dat een dienstverlener hiervoor een sessie heeft gestart.

Gebruik je een smartphone of tablet om de mail te openen/webpagina te bekijken? In de meeste gevallen zul je dan geen QR-code hoeven te scannen, maar kun je gelijk starten vanaf de webpagina.

Bij sommige (nieuwere) tablet-modellen zul je wel een QR-code moeten scannen. Hiervoor zul je de webpagina even met een ander apparaat moeten ophalen.

Met Ockto verzamel je jouw financiële gegevens vanuit de bron. Dat heeft voordelen. 

1. Je bespaart tijd, omdat je nu niet je hele papieren administratie hoeft uit te pluizen;
2. Je bespaart tijd, omdat je de informatie niet handmatig hoeft in te typen;
3. Je maakt geen fouten bij het intypen; dat scheelt later veel gedoe;
4. Je vergeet niet per ongeluk die ene lening of pensioenaanspraak door te geven, waardoor je een beter advies krijgt en niet later alsnog allerlei informatie op papier moet aanleveren.

Ockto begeleidt je langs drie of vier sites waar financiële gegevens over jouw huishouden beschikbaar zijn. Het aantal sites wat je bezoekt is afhankelijk van de dienstverlener waarvoor je gegevens verzameld.

Deze informatie wordt door ons gecombineerd tot een financieel profiel van je huishouden. Je kunt eventueel met je partner inloggen om een totaalbeeld van het financieel profiel van je huishouden te krijgen.

1. Belastingdienst
Je haalt de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) op bij de belastingdienst. Hierin staan gegevens over jouw huishouden, inkomen, bezittingen en schulden. Dit is precies dezelfde informatie die ook al vooraf is ingevuld bij het doen van je jaarlijkse belastingaangifte. 

2. UWV
Bij het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV) haal je jouw actuele salaris op. Je werkgever moet iedere maand van jou als werknemer opgeven wat je hebt verdiend. Deze informatie is voor jou beschikbaar. 

3. Mijnpensioenoverzicht.nl
Je haalt al jouw pensioenaanspraken op bij Mijnpensioenoverzicht.nl. Alle pensioenuitvoerders zijn verplicht deze gegevens aan jou beschikbaar te stellen.

4. Mijnoverheid
Via Mijnoverheid verzamel je informatie vanuit de basisregistratie personen, het Kadaster en het WOZ-register.

Ockto gaat uit van twee belangrijke principes: 

1. Jij zit aan het stuur en bepaalt zelf of je de opgehaalde informatie wilt doorsturen aan jouw financiële dienstverlener. 
2. Er wordt geen informatie opgeslagen door Ockto. Zodra je de informatie hebt doorgegeven aan jouw financiële dienstverlener, blijft er geen informatie bewaard in het Ockto platform. Ook als je Ockto stopt wordt alle informatie uit het Ockto platform verwijderd.

Jouw hypotheekbemiddelaar kan je daarnaast vragen om jouw gegevens maximaal 90 dagen bij Ockto beschikbaar te houden. Daardoor kan een geldverstrekker jouw gegevens gebruiken voor het uitbrengen van een aanbod.
Hiervoor word je in de Ockto app expliciet om toestemming gevraagd bij het versturen van de gegevens. Je hebt altijd de mogelijkheid om jouw toestemming voor het bewaren in te trekken. Je gegevens worden dan permanent verwijderd.

Ockto is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Tevens voldoet Ockto aan de hoogste security eisen.

Let altijd op waar je apps zoals Ockto of voor mobiel bankieren gebruikt. Het beste kun je gevoelige informatie niet opvragen op open netwerken, zoals een wifi-netwerk in een restaurant.

Dat is heel eenvoudig. Beëindig de sessie door de app op je telefoon te sluiten. Ockto bewaart geen gegevens van je.
Je kan op een later moment altijd weer opnieuw starten. Overigens wordt de sessie ook automatisch beëindigd als je de app een aantal minuten niet gebruikt

Jij moet bij iedere site steeds opnieuw inloggen. Het is voor anderen niet toegestaan om namens jou op deze sites in te loggen. En dus is dat ook binnen Ockto niet mogelijk. Ockto maakt het je wel gemakkelijker. Je kan aangeven dat Ockto jouw inlog-gegevens tijdens het proces voor je bewaart. Dat maakt het gebruik wat makkelijker. Bij de eerste site log je in, bij de volgende sites zijn jouw inlog gegevens alvast ingevuld. Hoe vaak je moet inloggen is afhankelijk van de dienstverlener waarvoor je gegevens verzamelt.

Ja, de Ockto app is AVG compliant. Persoonsgegevens die je met behulp van de Ockto app verzamelt bij overheidsorganisaties en financiële instellingen, worden alleen doorgegeven na jouw expliciete toestemming.

Als je vragen hebt over hoe Ockto met je persoonsgegevens omgaat, welke persoonsgegevens van je door Ockto verwerkt worden of andere privacy-gerelateerde vragen, kun je contact opnemen met onze Functionaris Gegevensbescherming. Je kunt onze FG bereiken via het emailadres privacy@ockto.nl

Ockto slaat jouw informatie alleen gedurende het proces op, totdat de informatie is aangekomen bij de organisatie waarnaar je deze wilt versturen.

Zodra de verzending is afgerond, je de Ockto-app of je apparaat afsluit, of als je ons geen toestemming geeft om de gegevens te versturen, verwijderen wij alle door jou verzamelde persoonsgegevens.

Jouw hypotheekbemiddelaar kan je daarnaast vragen om jouw gegevens maximaal 90 dagen bij Ockto beschikbaar te houden. Daardoor kan een geldverstrekker jouw gegevens gebruiken voor het uitbrengen van een aanbod.
Hiervoor word je in de Ockto-app expliciet om toestemming gevraagd bij het versturen van de gegevens. Je ontvangt een notificatie op moment dat jouw gegevens door een geldverstrekker geraadpleegd worden. Je hebt altijd de mogelijkheid om jouw toestemming voor het bewaren in te trekken. Je gegevens worden dan permanent verwijderd.

Mocht je vinden dat Ockto je privacy schendt, dan kun je een klacht indienen bij onze Functionaris Gegevensbescherming. Je kunt onze FG bereiken via het emailadres privacy@ockto.nl Wij behandelen je klacht zo spoedig mogelijk en trachten binnen 30 dagen met een gepaste reactie op je klacht te komen. Mocht je je niet kunnen vinden in onze reactie, dan kun je een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Nee, gegevens worden versleuteld en kunnen alleen door de ontvangende partijen worden ingezien. Dit kan alleen met jouw expliciete toestemming.

Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

Actueel