Brondata Service voor de hypotheeksector

Ketenoplossing voor snelle en veilige hypotheekacceptatie

De Ockto Brondata Service is de standaard voor digitale gegevensuitwisseling in de hypotheekketen. Klanten loggen in met DigiD en versturen alleen nog dié informatie die echt nodig is, geautomatiseerd en 100% digitaal. Het resultaat: minder documenten en een snelle, veilige hypotheekacceptatie.
Daarom zijn steeds meer hypotheekverstrekkers en advieskantoren aangesloten op de Brondata Service.

Voordelen

  • Minder losse documenten op te vragen en aan te leveren
  • Sneller en makkelijker
  • Alles binnen de strikte normen van wet- en regelgeving
  • Adviseurs en hypotheekverstrekker gebruiken dezelfde dataset
  • Steeds meer hypotheekverstrekkers en -adviseurs sluiten zich aan

Minder losse documenten

Bij een hypotheekaanvraag komen veel documenten kijken. Zo hebben advieskantoren informatie nodig om klanten een passend voorstel te doen. Hypotheekverstrekkers moeten vervolgens de financiële situatie van klanten controleren om het kredietrisico te bepalen. Wanneer de klant deze informatie aanlevert via de Ockto-app, kunnen zowel het advieskantoor als de hypotheekverstrekker gebruik maken van die gegevens. Hierdoor kan je veel documenten laten vervallen, zoals bijvoorbeeld een werkgeversverklaring en het pensioenoverzicht. Ook wordt het voor hypotheekverstrekkers zo eenvoudiger om te voldoen aan de verplichting om klantgegevens actueel te houden, bijvoorbeeld als onderdeel van het KYC-programma.

Sneller & makkelijker

Bij een hypotheekaanvraag worden de opgehaalde gegevens via de Brondata Service als beveiligde dataset gedeeld met de hypotheekverstrekker. Deze gegevens worden digitaal en automatisch ingelezen in de softwaresystemen. Het hypotheekproces wordt zo een stuk makkelijker en sneller voor alle partijen. En omdat er wordt gewerkt met gevalideerde gegevens direct uit de bron, worden er geen verkeerde gegevens of onvolledige documenten aangeleverd. Een hogere ‘First Time Right’ dus.

Zo staat de sector ervoor

Vraag jij je weleens af hoever andere spelers in de hypotheekmarkt zijn met brondata? Je bent niet de enige. Wij gingen op zoek naar het antwoord en ondervroegen 333 respondenten bij hypotheekverstrekkers en –adviseurs.

De antwoorden hebben we verwerkt en het Brondata Monitor Eindrapport delen we graag met je. Zo weet jij wat logische vervolgstappen zijn voor jouw organisatie.

In het rapport lees je hoever spelers in de hypotheeksector zijn met de overstap naar brondata:

  • Hoever is de sector met de inzet van brondata?
  • Wat zijn de ervaringen van deze organisaties?
  • Welke documenten konden zij laten vervallen?
  • Welke ontwikkelingen verwachten we?

Ook geven we advies hoe je het gebruik van brondata stapsgewijs kan uitbreiden. Zo kan je direct na het lezen aan de slag!

Vul je gegevens in, dan sturen wij de Brondata Monitor naar je inbox!

Download de Brondata Monitor!

Strikte normen van wet- en regelgeving

Bij hypotheekaanvragen is privacy een groot thema. Wie mag welke gegevens inzien en hoe lang mogen deze worden opgeslagen? De Brondata Service is zó ingericht dat alleen relevante data wordt opgehaald uit de bronsystemen. Dit proces verloopt binnen de strikte normen van wet- en regelgeving. Zowel de hypotheekadviseur als de -verstrekker werken bovendien met dezelfde dataset, en alleen na toestemming van de klant. Nadat deze klant de informatie heeft aangeleverd, geeft Ockto hypotheekverstrekkers 90 dagen de tijd om de gegevens voor de acceptatie op te halen. Zo beperken we het dataverkeer tot een absoluut minimum.

Steeds meer partijen sluiten zich aan

De Brondata Service is de nieuwe standaard in de hypotheeksector. En dit doen we samen; steeds meer hypotheekverstrekkers, adviespakketten en andere partijen in de keten sluiten zich aan. Een goede ontwikkeling, want als al deze partijen met brondata werken, kan data voor een hypotheekaanvraag snel, veilig en volledig digitaal worden doorgegeven. Dit bespaart alle betrokkenen tijd én zorgt voor een belangrijke moderniseringsslag van het hypotheekacceptatietraject.  Zie hieronder voor een overzicht van de aangesloten partijen.

Wil je meer weten?

Dan kom ik graag met je in contact! Laat je gegevens achter en je hoort zo snel mogelijk van me.

Auke Dirkmaat, Sales Manager Ockto

Auke Dirkmaat
Sales Manager Ockto

Alle ketenpartners

Actueel