Banken en hypotheekverstrekkers besteden veel tijd en mankracht aan Know Your Customer programma’s (KYC). Zo stellen zij de identiteit van klanten vast en sporen zij mogelijke frauduleuze activiteiten op. Met de inzet van Ockto kunnen banken en hypotheekverstrekkers een groot deel van deze handmatige Know Your Customer programma’s digitaliseren en automatiseren, en additionele informatie gebruiken om potentiële fraude te herkennen. Hiermee verbeteren zij bovendien de ervaring voor klanten, die hun gegevens veilig en eenvoudig delen via één app.
Financiële instellingen zoals banken en hypotheekverstrekkers stellen onder druk van AML-wetgeving steeds strengere eisen aan de onboarding van nieuwe klanten (Client Due Diligence, CDD). Dit moet voorkomen dat zij zakendoen met klanten die hun diensten misbruiken voor witwaspraktijken, het plegen van fraude of het financieren van terroristische activiteiten. Hiervoor hebben financiële instellingen zogeheten Know Your Customer programma’s (KYC).
Zo’n Know Your Customer programma is geen eenmalige aangelegenheid, maar moet periodiek worden uitgevoerd (Ongoing Due Diligence, ODD). Het is dan ook noodzakelijk om de KYC-processen vergaand te digitaliseren om de kosten ervan in de hand te houden. Ockto maakt dit voor zowel klant als financiële instelling een stuk makkelijker.
Integraal klantbeheer voor hypotheken
Know Your Customer programma’s komen met flink wat administratie. Zo moet je in het kader van Customer Due Diligence (CDD) de identiteit van de nieuwe klant vaststellen en checken op signalen van witwaspraktijken en terrorisme. Daarnaast heb je als financiële instelling een zorgplicht én heb je klantinformatie nodig om de juiste producten en diensten aan te bieden.
In deze quick guide lees je hoe je alle bovenstaande zaken samenpakt in één moderne vorm van klantbeheer. Hierbij kijk je naast compliance dus ook naar klantervaring tijdens de onboarding en de periodieke controles (Ongoing Due Diligence, ODD). Bovendien lees je hoe je deze integrale vorm van klantbeheer digitaliseert en automatiseert.
De voordelen op een rij:
Vul je gegevens in, dan sturen wij de quick guide naar je inbox!
Goed beheer vereist dat een klant periodiek actuele informatie over adres, inkomen, schulden en bezittingen van zijn of haar huishouden verstrekt. Op basis van deze informatie kan bekeken worden of gewenste wijzigingen in een financieel product zoals een hypotheek geaccepteerd kunnen worden, of het product nog passend is en om te voldoen aan de Wwft. Door met Ockto gegevens te laten delen wordt het eenvoudig om alle noodzakelijke informatie via één simpele app aan te leveren.
Door beheerprocessen met behulp van brondata vergaand te digitaliseren en integraal aan te pakken worden de kosten in de hand gehouden en worden deze processen voor zowel klant als financiële instelling een stuk makkelijker.
Een klant kan via Ockto eenvoudig en veilig persoonsgegevens van zichzelf en zijn of haar huishouden delen. Informatie over inkomen, schulden, identiteit, bezittingen en pensioen kan vanuit de verschillende databronnen die Ockto ontsluit eenvoudig en veilig worden gedeeld. Fraude is daarbij nagenoeg uitgesloten.
Dit scheelt klanten niet alleen veel gedoe. Helemaal als beheerprocessen zoals nazorg en activatie hier ook integraal in mee worden genomen.
Door met Ockto gegevens te laten delen krijg je alle noodzakelijke informatie eenvoudig binnen via één gebruiksvriendelijke app. Alle voor KYC noodzakelijke informatie over identiteit, inkomen, NAW, bezittingen en schulden kunnen via Ockto worden gedeeld, waarmee KYC integraal onderdeel wordt van de reguliere onboarding en beheer-werkzaamheden.
5 stappen waarmee hypotheekverstrekkers hun Know Your Customer programma’s upgraden naar integraal klantbeheer
Voor banken en hypotheekverstrekkers komt de onboarding van nieuwe klanten met flink wat administratie. Zo moet je in het kader van de ‘Know Your Customer’ processen (waaronder Customer Due Diligence) de identiteit van de nieuwe klant vaststellen en checken op signalen van witwaspraktijken en terrorisme. Deze controles zijn nodig om te voldoen aan de Europese AML-wetgeving (Anti Money Laundering), in Nederland vastgelegd in de Wwft en Sanctiewet. Daarnaast heb je als financiële instelling een zorgplicht, wat inhoudt dat je moet controleren of de nieuwe klant de hypotheek wel kan betalen. Vandaag, maar ook morgen en volgend jaar.
Download de quick guideAl meer dan een jaar worden we uitgedaagd onze creativiteit te behouden, ondanks een groot gebrek aan face-to-face contact. Dus toen corona wat ging liggen, stonden wij snel op voor een middag sparren over een uitdagend thema binnen de hypotheekketen: hypotheekbeheer.
Samen met specialisten uit de branche (zoals Neriman Polat van ING, Carla Hidding van Aegon, John Smulders van Quion en Arjan Hessels van Stater) staken we een middag de koppen bij elkaar om de uitdagingen rondom hypotheekbeheer uit te pluizen en mogelijke oplossingen te verkennen.
Hypotheekbeheer heeft namelijk de potentie steeds digitaler en efficiënter te worden. Tegelijkertijd verdient het onderwerp meer aandacht dan dat het nu krijgt. Zonde, want juist op het gebied van zorgplicht, Ongoing Due Diligence (ODD) en klant-activatie kan veel tijd en moeite bespaard worden.
De uitkomsten van deze middag delen we graag, om ook jou verder te helpen met de uitdagingen rondom hypotheekbeheer.
Lees het artikelBanken en hypotheekverstrekkers zijn verplicht om de identiteit van hun klanten te controleren. Dit geldt tijdens de onboarding van nieuwe klanten, maar ook voor bestaande klanten. Maar wat betekent identiteit in deze context? Wat verstaan we onder digitale identiteit? En hoe controleer je die van je klanten op een veilige en eenvoudige manier?
Ilyan Tonneman, productspecialist bij Ockto, legt uit.
Lees het blogJe klant kennen is belangrijk. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je jouw diensten en producten kan laten aansluiten op de vraag. Dit geldt voor praktisch iedere sector, maar vooral voor de financiële. Banken, hypotheekverstrekkers en verzekeraars hebben een zorgplicht, zodat de klant een passend product krijgt aangeboden. Daarnaast willen zij ook uit kunnen sluiten dat deze klant op termijn niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Of nog erger: onbetrouwbaar blijkt. Ook zijn toezichthouders steeds strengere eisen gaan stellen. Al deze informatiechecks bij elkaar vormen samen een behoorlijke werkload. Voor de financiële dienstverlener, maar óók voor klanten. Hoog tijd dus, dat we klantbeheer effectiever aan gaan pakken.
Robert Harreman legt uit hoe een moderne, integrale aanpak het klantbeheer veiliger, effectiever en waardevoller maakt.
Lees het blog